Skip to main content
Afwezigheid melden Studieaanbod
  • Bavo Bruist
  • ma 22 aug. 2022

Sint-Bavohumaniora maakt plaats voor 250 extra leerlingen met ambitieus renovatie-en nieuwbouwproject: 'Investeren in ruimte voor talent in het hart van bruisend Gent!'

  • Cultuur
  • Inschrijvingen

Vanaf 9 mei 2022 start de Sint-Bavohumaniora Gent met de uitvoering van haar ruimtelijk masterplan, een project dat voorziet in de renovatie en nieuwbouw van 4500m² functionele en polyvalente ruimte. De bestaande theaterzaal en aanpalende gebouwen worden moderner, multifunctioneel inzetbaar en duurzamer gemaakt. Daarnaast wordt er een nieuwbouwproject gerealiseerd op de huidige site. De bouw komt net op tijd om de gestage groei van de school te kunnen doorzetten. In totaal groeit het aantal plaatsen op de school met 250.

De totale investeringskost bedraagt 8.500.000 euro waarvan ongeveer de helft wordt gesubsidieerd door Agion, het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. Zonder onvoorziene omstandigheden zullen de nieuwe gebouwen vanaf 1 september 2023 gebruiksklaar zijn.

De renovatie- en bouwwerken op de site van de Sint-Bavohumaniora, waar lang naar werd uitgekeken, kunnen eindelijk starten. Het grootschalig bouwproject van de secundaire school werd opgestart in 2003 met de aanvraag om de huidige theaterzaal, genaamd de Groenzaal, te renoveren naar hedendaagse normen. Gezien het stijgende leerlingenaantal werd er in 2018 tevens een capaciteitsdossier ingediend zodat de school kan investeren in een volwaardige ruimte voor haar 1250 leerlingen. De realisatie van beide projecten wordt nu gelijktijdig opgestart.

"State of the art theaterzaal voor de school én voor de stad"

Na twintig jaar wachten kan de Groenzaal worden gerenoveerd. Het is een icoon voor de school en een van de grootste theaterzalen van de stad. De totaalrenovatie verzekert de toekomst van cultuur op onze school en Gentenaars krijgen er een moderne hotspot bij om van theater en cultuur te proeven. De zaal zal nog meer dan vroeger de Gentenaars naar de school brengen en omgekeerd.

Hilde Allaert, directeur Sint-Bavohumaniora: “Culturele vorming is voor ons van onschatbare waarde en heeft absoluut een plaats in de vorming waar wij in deze school voor staan. We organiseren zowel binnens- als buitenshuis verschillende voorstellingen van toneel, film en muziek voor onze leerlingen. Daarnaast mogen de leerlingen voor verschillende projecten gebruik maken van de faciliteiten van onze professioneel uitgeruste Groenzaal. We investeren in een brede en culturele vorming.”

Na de renovatiewerken zal de huidige theaterzaal ook gebruikt worden als auditorium waarna deze comfortabel capaciteit zal bieden aan 620 personen. De nieuwe setting voorziet tevens in een nieuwe cafetaria met panoramisch zicht op de torens van Gent, een connectie met de bruisende stad.

“Ruimte voor talent in het hart van bruisend Gent”

Naast het opwaarderen van de Groenzaal omvat het masterplan de renovatie van de aanpalende en statige herenhuizen alsook het bouwen van een nieuw complex op het laatste stuk bouwgrond in de Keizer Karelstraat. Het geheel vormt een aaneengesloten en waardevol geheel binnen een verzorgd stadsbeeld. Er komen ruime en polyvalente klaslokalen die voorzien in de noden en uitdagingen van het huidige innovatieve onderwijs. Met de optimalisatie van de schoolinfrastructuur creëert de Sint-Bavohumaniora meer ruimte en kansen voor de talentontwikkeling en zelfontplooiing van de groeiende leerlingenpopulatie. “We bieden letterlijk en figuurlijk ruimte voor talent in het hart van bruisend Gent.”

De centrale ligging van de site, de nabijheid van het openbaar vervoer, de ruime nieuwe fietsenstalling en de openbare parking Reep onder de speelplaats vormen een extra troef voor de bereikbaarheid. Een afzonderlijke toegang aan de straatzijde biedt een bijkomend voordeel voor externe organisaties om gebruik te maken van de theaterzaal en de grote, multifunctionele lokalen.

Een duurzaam en innovatief bouwproject

De school werkt voor de realisatie van haar masterplan met een vast bouwteam bestaande uit bestuur en directie, team duurzame infrastructuur vanuit de Taborgroep, bouwonderneming Vandenbussche en Qubus, JUXTA architectuur en Studieburo De Klerck. De complexiteit van het bouwproject is voor alle betrokken partijen een uitdaging en het renoveren van gebouwen met beschermd karakter vereist een creatieve aanpak. Er is gekozen voor een modern, lichtrijk en open plan. Vanuit ons beleid kiezen we voor duurzame bouwtechnieken zoals houtskeletbouw, de keuze voor een groendak, zonnepanelen, aansluiting op het warmtenet van Stad Gent, en alternatieve energievormen. Op die manier blijft de Sint-Bavohumaniora traditie aan innovatie koppelen.

Culturele vorming is voor ons van onschatbare waarde en heeft absoluut een plaats in de vorming waar wij in deze school voor staan. We organiseren zowel binnens-als buitenshuis verschillende voorstellingen van toneel, film en muziek voor onze leerlingen.

Ook interessant


Klasdag

Klasdag

  • ma 24 okt. 2022
  • Bavo Bruist
  • Algemeen
Kopergietery

'She’

  • do 06 okt. 2022
  • Bavo Bruist
  • Cultuur
Meer Bavo Bruist