Veelgestelde vragen
Vanuit pedagogisch-didactisch, maar ook vanuit sociaal oogpunt, vindt de Sint-Bavohumaniora het belangrijk dat elke leerling op elk moment over de juiste leermiddelen kan beschikken. Op school fungeert de computer al geruime tijd als een leermiddel. De nieuwe leerplannen nemen mediawijsheid en digitale geletterdheid op als doel op zich, waarbij het bereiken van deze vaardigheden van groot belang is voor elke leerling. Leerkrachten ondersteunen hun lessen in toenemende mate met digitale toepassingen, wat efficiënter verloopt wanneer elke leerling over een eigen laptop beschikt. ICT wordt nu geïntegreerd in alle vakken, niet beperkt tot slechts één vak. Ook het omschakelen naar hybride leren verloopt vlot door het gebruik van een eigen laptop. Voor het behalen van de nieuwe minimumdoelen is het noodzakelijk dat leerlingen een laptop gebruiken in plaats van een tablet. Leerlingen die kiezen voor een doorstroomopleiding, kiezen er bovendien voor om verder te studeren. De laptop vormt een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op het hoger onderwijs en is een essentieel onderdeel van studieontplooiing. De integratie van ICT in het leerproces is dus van essentieel belang. |
Leerlingen van het 1ste tot en met het 4de jaar moeten een laptop van de school gebruiken. Vanuit didactische overwegingen is het namelijk eenvoudiger wanneer alle leerlingen over hetzelfde type apparaat beschikken. Voor ons ICT-onderwijs maken we gebruik van het besturingssysteem Windows, de softwaretoepassingen van Microsoft en Google. Leerlingen kunnen deze softwaretoepassingen gratis installeren via hun schoolaccount.
In de derde graad gebruiken de leerlingen hun eigen laptop. Omdat het niet ideaal is om met twee besturingssystemen te werken in de klas, raden we aan om bij voorkeur een Windows-toestel aan te kopen. We begrijpen echter wel dat er de keuze kan zijn voor een ander besturingssysteem in functie van het hoger onderwijs. Als je als leerling uit het 5de of 6de jaar al een Apple-toestel hebt, hoef je dan ook geen nieuw Windows-toestel aan te schaffen.
Indien je dit wenst kan je kiezen om een Boot Camp-systeem of Parallels te installeren. Boot Camp is een gratis hulpprogramma dat op je Mac staat en waarmee je kunt schakelen tussen macOS en Windows. Parallels Desktop voor Mac biedt een manier om Windows-apps te gebruiken op je Mac, maar is niet gratis. Beide systemen zijn bruikbaar en compatibel met Windows. Je moet hierbij ook een Windows licentie aanschaffen.
Bekijk hier aan welke specificaties een eigen aangekochte laptop in de derde graad moet voldoen.
Leerlingen van het 1ste tot en met het 4de jaar ontvangen een laptop in bruikleen van de school. Hiervoor wordt een bescheiden bijdrage gevraagd, die de service en verzekering gedurende het schooljaar dekt. Dit bedrag wordt jaarlijks opnieuw beoordeeld bij aanvang van het schooljaar, na overleg met de schoolraad. Leerlingen uit de derde graad moeten een eigen toestel aankopen.
Ouders die het financieel wat zwaarder hebben en moeite hebben met de betaling van schoolrekeningen of grote uitgaven, kunnen altijd contact opnemen met de directie of het economaat voor een vertrouwelijk gesprek. Ook wanneer er meerdere kinderen uit hetzelfde gezin op de Sint-Bavohumaniora zitten, is er ruimte voor dialoog.
Gezinnen die zich in een sociaal kwetsbare positie bevinden, worden eveneens uitgenodigd voor een vertrouwelijk gesprek. Samen zoeken we dan naar een constructieve oplossing die past bij de specifieke situatie. Wij streven ernaar om een ondersteunende omgeving te bieden waarin elke leerling gelijke kansen heeft, ongeacht de financiële situatie van het gezin.
Leerlingen van het 1ste tot en met het 4de jaar ontvangen een laptop in bruikleen van de school. Hiervoor wordt een bescheiden bijdrage gevraagd, die de service en verzekering gedurende het schooljaar dekt. Dit bedrag wordt jaarlijks opnieuw beoordeeld bij aanvang van het schooljaar, na overleg met de schoolraad.
De extra service omvat een uitgebreide garantie, zelfs op de batterij (70 % capaciteit gegarandeerd: dit is voldoende voor 1 lesdag). In principe vallen onder deze garantie alle technische problemen waarbij het toestel niet meer functioneert zonder dat er externe schade is aan het toestel. Externe schade aan het toestel (bijv. gebroken scherm, valschade, vochtschade,…) valt niet onder de garantie.
De bijhorende verzekering bevat ook een dekking tegen diefstal met braak of onder bedreiging. Er is wel steeds een franchise van 39 euro incl. btw. Actuele prijzen worden jaarlijks in de kostenbijlage in het schoolreglement vermeld.
Voor je eigen laptop (leerlingen uit de derde graad) sluit je, indien gewenst, een eigen verzekering af.
Leerlingen zijn zelf verantwoordelijk voor hun laptop, net zoals voor hun andere persoonlijke spullen.
Het is de bedoeling dat leerlingen dagelijks hun laptop meenemen naar school, aangezien veel docenten hun lessen steeds meer ondersteunen met diverse digitale toepassingen.
De leerkrachten maken een weloverwogen keuze voor het meest geschikte leermiddel, wat in de praktijk een combinatie van traditionele boeken en laptops kan inhouden. Het is hoe dan ook niet de bedoeling om leerlingen permanent naar een computerscherm te laten kijken. Er wordt steeds gestreefd naar een evenwichtige afwisseling, waarbij de leerkrachten ervoor zorgen dat het leerproces op een gezonde en gevarieerde manier verloopt.
Wij bieden onze leerlingen de mogelijkheid om een locker te huren. Hierin kunnen ze hun materiaal en schoolboeken opbergen. De school zorgt voor een stevige laptophoes. Het gebruik hiervan is verplicht.
Om toegang te krijgen tot onze digitale leeromgevingen, dienen leerlingen thuis over een computer te beschikken. Het gebruik van een computer thuis is essentieel om optimaal te profiteren van de digitale leermiddelen en hulpmiddelen die worden aangeboden. De leerlingen kunnen hiervoor de laptop gebruiken die ze van de school in bruikleen krijgen.
Evaluaties kunnen ook digitaal afgenomen worden.
We zorgen voor een beveiligd netwerk.
We zullen de leerlingen aanleren om met OneDrive, de cloudopslag van Microsoft, te werken. Alleen de leerling heeft toegang tot de privé-documenten die zich bevinden in zijn of haar persoonlijke map. Op deze manier streven we naar een veilige en gecontroleerde digitale omgeving voor onze leerlingen.
Mediawijsheid wordt geïntegreerd in diverse vakken en tijdens de zoeklichtdagen.
In het kader van ons opvoedingsproject willen we onze leerlingen opvoeden tot weerbare adolescenten. Om dit te realiseren organiseren we van het 1ste tot het 6de jaar zoeklichtdagen. Deze dagen zijn gewijd aan actuele en vakoverschrijdende thema's, waarbij per graad aandacht wordt besteed aan zelfbeeld, weerbaarheid, seksuele en relationele vorming, en uiteraard ook mediawijsheid.
We voorzien een laptopbalie. Op een centrale plaats in de school en bij een vast aanspreekpunt kunnen leerlingen terecht voor ondersteuning bij kleine probleempjes (wachtwoord vergeten, lege batterij).
Leerlingen ontvangen kosteloos een officiële Microsoft Office365-licentie en een Smartschoolaccount als onderdeel van ons aanbod.
De school voorziet een goede netwerkinfrastructuur die volstaat om het persoonlijk gebruik van laptops in de klassen mogelijk te maken.
Daarnaast voorzien wij uitgebreide ICT-ondersteuning, zowel op pedagogisch als technisch vlak, voor zowel leerlingen als leerkrachten.
Om het printen te vergemakkelijken, stellen wij printmogelijkheden op school ter beschikking via ons betaalsysteem, waardoor een eigen printer thuis niet noodzakelijk is.
- back-ups van de persoonlijke documenten (De leerlingen leren zo om op een goede manier met de cloud om te gaan.)
- herstellingen van eigen toestellen in de derde graad
- oplaadpunten voor elke individuele laptop
- bewaren van laptops
Gezien de technologische vooruitgang van onze maatschappij is de vaardigheid blind typen essentieel voor ieder kind. Daarnaast behoren de eindtermen ‘digitale competentie en mediawijsheid’ tot de sleutelcompetenties van het secundair onderwijs. Daarom bieden we de mogelijkheid om op school tijdens de middagpauze dactylo (Typ10) te volgen.
ICT wordt geïntegreerd in alle vakken.
Computerkennis en -vaardigheden worden in de eerste en tweede graad ook geïntegreerd en aangeleerd binnen het vak computerwetenschappen. Dit wordt zo bepaald door het leerplan ICT.
Ja. De leerlingen kunnen op school printen op afgesproken momenten. De leerlingen kunnen printen vanop een pc van de school. Via het betaalsysteem met de badge houden we bij wat er geprint wordt en kunnen de leerlingen betalen voor hun printopdracht(en).
De school voorziet voor iedere leerlingen een persoonlijke OneDrive waar de leerlingen hun schoolbestanden in moeten opslaan. Zo staan jouw bestanden steeds in de cloud en kan je die raadplegen op al je toestellen.
Installeer steeds de meest recente updates van Windows op je laptop. Deze updates zorgen voor een stabiele werking en een betere beveiliging van je laptop. In de regel worden de updates automatisch door Windows geïnstalleerd. Indien je laptop niet up-to-date is, kan de toegang tot het schoolnetwerk geweigerd worden. Sluit je pc in dat geval dus niet af, maar installeer de updates als de melding op het scherm verschijnt.
Nieuwe toestellen zijn uitgerust met een batterij die doorgaans tussen de 6 en 8 uur meegaat, wat ruim voldoende is voor het dagelijks gebruik tijdens schooldagen. Het is belangrijk op te merken dat de laptops niet continu gedurende het volledige lesuur (50 minuten) worden gebruikt. Als je stopt met werken, moet je de laptop altijd afsluiten in plaats van in slaapstand te zetten. Dit helpt energie te besparen en draagt bij aan een efficiënt gebruik van de batterij.
Het is de verantwoordelijkheid van de leerling om elke avond de laptop op te laden voor de volgende lesdag. De school voorziet in beperkte mate oplaadpunten in de klas.
Tijdens de lessen ICT maken we tijd om de leerlingen te onderrichten in een gezonde houding aan de computer. Op korte en langere termijn zoeken we naar oplossingen om het gewicht van de boekentas te beperken.
In Windows 10 en 11 is er standaard een antivirusprogramma voorzien. Dit is steeds up-to-date via Windows Update en is voldoende om je laptop te beveiligen.
Een antivirusprogramma waarvoor je geen geldige licentie meer hebt, biedt geen beveiliging, zorgt voor verbindingsproblemen en moet je steeds verwijderen.
Installeer maar 1 antivirusprogramma op je laptop. Meerdere antivirusprogramma's vertragen je toestel en werken elkaar tegen.
Weet echter dat geen enkel antivirusprogramma volledige bescherming biedt.
Antivirussoftware is verplicht voor de veiligheid van ons netwerk.
Hoewel de laptop de traditionele factuur voor schoolboeken niet vervangt, koesteren we de hoop dat uitgeverijen in de toekomst meer online lesmateriaal zullen ontwikkelen. Wij zijn actief bezig met het ontwikkeling van eigen digitale cursussen en lesmateriaal.
In het geval van een grotere beschikbaarheid van online leermiddelen, verwachten we wel een lichte verschuiving van de kosten.
Minimum specificaties laptop
- · Processor: Intel® i3 10th gen of AMD Ryzen 3
- · Besturingssysteem: Windows 10 Home of Pro – NIET S-modus
- · Beeldscherm: 14 inch en Full HD
- · Geheugen: 8 GB
- · Harde schijf: 256 GB SSD
- · Netwerkkaart: minimum WiFi 5 – AC
- · Webcam
- · Batterij: een batterij met een autonomie voor een lesdag
- · Microsoft 365: gratis via de school, een abonnement nemen is niet nodig!
Aanbevolen specificaties laptop
- · Processor: Intel® i5 10th gen of AMD Ryzen 5
- · Besturingssysteem: Windows 11 Home of Pro – NIET S-modus
- · Beeldscherm: 14 inch en Full HD
- · Geheugen: 8 GB
- · Harde schijf: 256 GB SSD
- · Netwerkkaart: WiFi 6 – AX
- · Webcam
- · Batterij: een batterij met een autonomie voor een lesdag
- · Microsoft 365: gratis via de school, een abonnement nemen is niet nodig!
Noodzakelijke accessoires
Oortjes of koptelefoon
Kanalen voor aankoop specifiek voor studenten
www.signpost.eu
VRAAG IN DE WINKEL OF BIJ WEBSHOPS STEEDS NAAR STUDENTENKORTING!
Smartschool is een elektronisch leerplatform dat leerkrachten en leerlingen via internet verbindt. Elke leerling krijgt een persoonlijke account. Ook je ouders krijgen een login om informatie te ontvangen. Met een handige app kan je ook op je smartphone of tablet smartschool consulteren.
Leerkrachten kunnen hun cursussen, oefeningen, taken, punten,… online tonen zodat je deze informatie thuis, op school of op een andere plaats kan raadplegen. Je kan er zelf documenten uploaden, klasafspraken terugvinden, oefentoetsen maken en nog veel meer. Er is een discussieforum om (vak)specifieke problemen te bespreken en de mogelijkheid voor leerkrachten om mededelingen te posten.
Op smartschool staat ook de digitale agenda van de leerlingen. In deze agenda noteren de leerkrachten het onderwerp van elke les, de taken en de toetsen.
Via deze link kan je een handige handleiding bekijken.
Zoals elke school hebben wij middelen gekregen van de Vlaamse overheid binnen het project Digisprong. Digisprong streeft naar kwaliteitsvolle digitalisering in de scholen. Wij hebben middelen gekregen voor de aankoop van toestellen en voor een toekomstgerichte en veilige ICT-infrastructuur. Wat de toestellen betreft hebben we ervoor gekozen om de leerlingen van de eerste graad en de tweede graad een laptop in bruikleen te geven inclusief service en verzekering. Eigen toestellen zijn niet toegestaan. Op die manier ontzorgen we de ouders en heeft iedereen een gelijkwaardig toestel. We hebben geen middelen gekregen om toestellen voor alle leerlingen te kopen.
We hebben ook subsidies gekregen voor ICT-infrastructuur die we integraal gebruiken om onze ICT-infrastructuur verder uit te bouwen.
De school is vlot bereikbaar met de fiets. We beschikken over een ruime fietsenkelder die wordt afgesloten tijdens de schooluren, zo kan je je fiets veilig achterlaten.
Je kan ook voor het openbaar vervoer kiezen. Er is een brede waaier aan tram- en busverbindingen met verschillende haltes vlakbij de school. Raadpleeg de website van De Lijn voor meer informatie over je route en de mogelijke abonnementen.
Je kan ook met de auto naar school komen. In de binnenstad Gent volg je de P-route tot “parking reep”. Deze openbare parking ligt onder de tuin van onze school.
Klik hier voor meer informatie.
Tijdens de middagpauze zal je je zeker niet vervelen want je kan van alles doen: sport, dans, muziek, taal, gezelschapspelletjes spelen, leesgroepen,...
Bij het begin van het schooljaar ontvang je meer info over deze activiteiten. Hou zeker ook een paar middagpauzes vrij voor een gezellige babbel, om je te amuseren met vrienden, een bibliotheekbezoek, een inhaalles, …
Een schooluniform biedt heel wat voordelen. Lees zelf maar eens even.
“Je hoeft ’s morgens niet lang na te denken over wat je die dag wil aantrekken.”
“Als je de school de eerste dag nog niet goed weet zijn, kun je gewoon de leerlingen in het groen volgen.”
“Je kan laten zien aan de anderen dat je bij elkaar hoort, je vormt een eenheid.”
“Er wordt minder gepest omdat iedereen min of meer hetzelfde draagt.”
“Soms is het saai omdat iedereen dezelfde kleur draagt maar toch heeft iedereen zijn eigen stijl.”
Om de bestelling en inlevering van schoolboeken zo vlot mogelijk te laten verlopen, werkt onze school samen met Studieshop.
Dit bedrijf biedt je de mogelijkheid om schoolboeken te huren. Niet alle boeken kunnen echter worden gehuurd. Werkboeken (boeken met invuloefeningen) en boeken die je meerdere jaren blijft gebruiken (zoals atlassen en woordenboeken) dien je aan te kopen. De firma neemt de volledige organisatie bestelling, levering en facturatie) voor haar rekening.
Sint-Bavohumaniora is een grote school met veel leerlingen. Voor al deze leerlingen is er natuurlijk voldoende ruimte nodig. Onze school bestaat dan ook uit verschillende gebouwen. Dat heeft heel wat voordelen. Je bent er altijd samen met leeftijdsgenoten.
Naast al deze binnenruimte beschikt de school ook over een grote speelplaats met veel groen, waar je je in de pauzes met je vrienden en vriendinnen kan amuseren. Een grote school betekent daarom niet dat er geen persoonlijk contact is. Door verschillende klas- en schoolactiviteiten leert iedereen elkaar snel persoonlijk kennen.
Je kan vanaf 07.30 uur terecht op school.
Na school mag je gerust nog wat ontspannen op de speelplaats of je kan je inschrijven voor onze avondstudie van 15.45 uur tot 17.45 uur.
Klik hier om een dag te bekijken op Sint-Bavo!
We zoeken samen naar een oplossing. Iedereen moet zich op onze school thuis voelen en zichzelf kunnen zijn. We streven ernaar dat je je talenten zo goed mogelijk kan ontplooien. Je vakleerkracht en je klastitularis helpen je verder zodat je samen een oplossing kan vinden voor je probleem. Ook je leerlingenbegeleider en het CLB zijn steeds bereid naar jou te luisteren.
Tijdens de middagpauze kan je dagelijks een gezonde en lekkere warme maaltijd krijgen uit eigen keuken. Alles wordt op school vers bereid. De menukaart kan je wekelijks bekijken op de website.
Je kan ook je eigen lunchpakket van thuis meebrengen en een drankje, soep of een dessertje aankopen.
Alle leerlingen hebben een persoonlijke betaalkaart. Deze kaart wordt op voorhand opgeladen en kan gebruikt worden aan de kassa in de eetzaal.
Hou je van een uitdaging?
Ben je een bezige bij?
Lees je graag een goed boek?
Ben je sportief of creatief?
Heb je een wiskundeknobbel of een passie voor talen?
Het maakt niet uit wie je bent: onze school wil je stimuleren je verborgen talenten te ontdekken en je kennis te verruimen. Op Sint-Bavo ben je na zes leerrijke en boeiende jaren klaar voor je verdere studies.
Heb je het soms wat moeilijk met studeren of heb je een ander probleem dan zoeken we samen naar een oplossing. Iedereen moet zich op onze school thuis voelen en zichzelf kunnen zijn. We streven ernaar dat je je talenten zo goed mogelijk kan ontplooien.
Op onze school valt heel wat te beleven. We geven je de ruimte om je in te zetten voor je klas, voor een project binnen en buiten de schoolmuren. Respect en teamspirit zijn daarbij heel belangrijk. Samen met je ouders helpen we je groeien tot volwassene.
Zin om naar onze school te komen?
Als je ziek bent, bel je ’s morgens vóór 08.25 uur naar het onthaal (09 267 96 11). De onthaalmedewerkster zal vragen in welke klas je zit en hoe lang je afwezig zal zijn (als je dat op dat moment tenminste al weet).
Een verklaring van je ouders of een medisch attest moet voor elke afwezigheid ingediend worden. Van zodra je vier opeenvolgende dagen ziek bent en wanneer je ouders reeds vier keer een afwezigheidsbriefje hebben geschreven heb je een doktersbriefje nodig. Om te weten welke leerstof je gemist hebt, kan je de digitale agenda thuis raadplegen. Je medeleerlingen houden notities voor je bij zolang je afwezig bent.
Om het schooljaar vlot te laten starten organiseren we eind augustus een kennismakingsavond met alle nieuwe eerstejaars voor een ontmoeting met de klas en de klastitularis. De leerlingen krijgen meteen te horen in welke klasgroep ze het schooljaar doorbrengen en de ouders krijgen allerhande praktische informatie. Zo kan iedereen elkaar op een aangename en rustige manier leren kennen.
Op de eerste schooldag zal ons schoolteam klaarstaan om iedereen te verwelkomen en de stap naar onze school zo vlot mogelijk te laten verlopen. Je klastitularis neemt je mee op een speurtocht doorheen de school. Via leuke activiteiten leer je je klasgenoten beter kennen, je leert je weg te vinden op onze school en je ontmoet de mensen bij wie je steeds terecht kan.
Andere nieuwe leerlingen (niet-eerstejaars) worden verwelkomt door de leerlingenraad. De leerlingenraad zorgt voor een warm onthaal, een rondleiding en geeft je heel wat praktische informatie. Na de rondleiding krijgen de leerlingen te horen in welke klasgroep ze terechtkomen en maken ze kennis met hun medeleerlingen en klastitularis.